De vorbă cu Tudor Șerban, fondatorul Red Goblin despre pasiunea pentru boardgames, jocuri preferate și planuri de viitor

  1. Cum a început pasiunea ta pentru jocurile de societate?

Pasiunea mea pentru jocurile de societate a început cu un joc pe care unii l-ar putea percepe ca fiind complicat, însă eu am avut ocazia să îl descopăr prin intermediul cărților și anume Dune. În anii ‘90 când l-am descoperit prima dată am fost nevoit să îl scot la imprimantă pentru că nu se găsea nicăieri. Ulterior, am început să iau boardgames de fiecare dată când călătoream în afara țării și în acest fel am început să-mi formez propria colecție când ele nu erau atât de cunoscute la noi.

 

  1. Red Goblin este cel mai mare magazin hobby dedicat din Romania, de când ai început să te gândești la acest proiect?

 

Am început să mă gândesc la cât de mult mi-ar plăcea să existe un magazin cu sute de boardgames în momentul în care am început să le descopăr pe cele din afara țării. Primul magazin de boardgames l-am văzut în Paris și am fost impresionat de pereții întregi de boardgames. Era o adevărată plăcere să-mi petrec timpul descoperind noi și noi jocuri. Am reușit să deschid Red Goblin în 2008, într-un spațiu mult mai mic decât cel de acum, însă dorința mea cea mare a fost să recreez magazinele care mi-au alimentat acest hobby.

 

  1. Care sunt jocurile pe care le jucati cel mai des împreună cu prietenii? Dar împreună cu familia?

Cu prietenii îmi place mult să joc jocuri bazate mai mult pe strategie cum ar fi Dune, Power Grid, Pandemic Legacy. Când sunt cu familia îmi îndrept atenția spre jocuri mai potrivite tuturor vârstelor, ca de exemplu Dixit, Catan, Ticket to Ride. De asemenea, sunt un mare susținător al inițiativelor de Kickstarter, îmi place să testez jocuri iar prietenii mei se alătură de fiecare dată. Am o întreagă colecție de jocuri achiziționate direct de pe platformă.

 

  1. Care este jocul de familie preferat?

Nu e chiar un joc de familie, dar primul în gând îmi vine Pandemic Legacy, pe care îl consider cel mai fain joc cooperativ. Îmi place la nebunie felul în care este gândit acest joc, de la mecanică la execuție și experiența din timpul lui, felul în care jucătorii ajung să comunice. În plus, îl consider un mix foarte bun de amuzamente, strategie și noroc.

 

  1. Care este jocul de strategie preferat?

Cred că Dune. Mi se pare că e o adaptare extraordinară a cărții și, la fel ca în cazul Pandemic Legacy îmi place mult mecanica de joc. În plus, nu pot să nu mă gândesc la amintirile care mă leagă de acest joc și este o mare bucurie că acum pot avea acces la el. După atâția ani încă îmi place foarte mult - îmi plăcea și când eram nevoit să printez elementele, însă cred că experiența completă a unui joc este dată și de elementele lui grafice.

 

  1. Cum vezi comunitatea boardgames din România in acest moment comparativ cu cea de acum 5 ani?

Cred că e din ce în ce mai mult interes pentru boardgames la noi în țară și asta mă bucură extrem de mult. Oamenii devin din ce în ce mai curioși și mai dornici să testeze lucruri noi și cu toate că nu suntem încă o țară în care fiecare persoană să aibă propria colecție de boardgames acasă cred că ne îndreptăm într-o direcție bună. Un alt motiv de bucurie este interesul din ce în ce mai crescut pentru jocurile mai complexe, de strategie sau cu mecanici mai complicate.

 

  1. Ce tip de jocuri preferă clienții Red Goblin?

La Red Goblin vin atât jucători interesați de boardgames potrivite pentru familie (Dixit, Ticket to Ride, Turnul instabil) și de jocuri pe care le pot juca împreună cu prietenii, așa numitele „party games” cum sunt Cards Against Humanity, Exploding Kittens sau Activity, cât și „mid-core players” care preferă jocuri cu regulamente mai complexe (Agricola, Puerto Rico, Power Grid, Dungeon & Dragons, Scythe). Ce e important de mențioant este că cele două nu se exclud. Mulți dintre pasionații de boardgames au în colecții atât jocuri cu mecanisme simple, pe care le joacă cu prietenii mai puțin interesați, cât și jocuri complexe care necesită ore întregi pentru înțelegerea regulamentului.

 

  1. A afectat pandemia COVID business-ul? Cu siguranță traficul din magazin a scăzut, dar au compensat vânzările online?

Am suferit foarte mult pentru că am fost nevoiți să închidem magazinul în perioada stării de urgență si pentru că ne-a lipsit interacțiunea directă cu clienții noștri. Am luat decizia de a închide cu puține zile înainte de instaurarea stării de urgență pentru că ne-am gândit rațional la clienții, dar și la colegii noștri și nu am vrut să supunem pe nimeni la riscuri. Din fericire, clienții ne-au urmat în mediul online unde am avut o creștere din punct de vedere al vânzărilor, foarte căutate fiind jocurile de familie, dar și jocurile pentru 2+ jucători.

 

  1. Se caută mai degrabă jocurile traduse in limba română sau cele in limba engleză?

Clienții Red Goblin preferă de obicei jocurile în limba engleză. Feedback-ul clienților este că de cele mai multe ori prin traducere se pierd anumite subtilități și că mulți termeni sună mai bine în engleză. Jocurile în limba română care au succes la public sunt de obicei jocuri care au fost gândite și create de la început în română, nu traducerile. Eu cred sincer că e și o problemă de timp și că, în curând, din ce în ce mai multă lume o să prefer jocurile în română pentru că vor înțelege că o traducere calitativă nu afectează cu adevărat experiența unui boardgame.

 

  1. Lucrați și cu designeri români de jocuri?

Da, suntem întotdeauna deschiși la astfel de colaborări și am avut surprize plăcute de-a lungul timpului. Două exemple sunt jocurile Lords of Zanora și Zestrea, proaspăt lansat. Încercăm să susținem cât putem de mult designerii români. De exemplu, pentru Zestrea am organizat anul trecut un eveniment de prezentare, un fel de pre-lansare a jocului în cadrul căreia am făcut și o demonstrație live. De asemenea, suntem întotdeauna deschiși să oferim feedback. Au fost câteva situații în care creatorii jocurilor au cerut un feedback din partea echipei Red Goblin pentru că ne-au văzut ca fiind profesioniști în domeniu și asta mă bucură mult.

 

  1. V-ați gândit să dezvoltați un joc de societate Red Goblin?

Am încercat acum câțiva ani, însă dorința noastră a fost să realizăm un joc simplu, accesibil pentru majoritatea jucătorilor. Pe măsură ce l-am jucat am tot adăugat mecanici și, cu toate că dorința a fost să îl simplificam, nu am făcut decât să-l complicăm și mai mult. Nu am renunțat însă de tot la idee și plănuim să ne întoarcem la ea imediat ce ne eliberăm puțin.

 

  1. Ce planuri aveți pentru Red Goblin în viitor?

Ne dorim să punem mai mult preț pe experiența din magazinul fizic, să facem totul să fie mai interactiv. Vrem să organizăm mai multe evenimente și să facem demonstrații live de jocuri, să reunim comunitatea pasionată de jocuri și să-i ajutăm pe cei care cumpără de la noi să cunoască și alte persoane cu pasiuni comune.

În ceea ce privește mediul online, vrem să fim cât mai prezenți pe social media, să ne lansăm un canal de youtube pe care să public conținut video dedicat pentru pasionații de jocuri de societate și nu numai. Suntem prezenți și pe noile rețele sociale, de la IGTV la TikTok.

O altă mare dorință pe care o avem este să creștem interesul pentru celelalte departamente ale magazinului, în special pentru benzile desenate care momentan nu sunt atât de căutate la noi. În acest sens organizăm anual evenimentul „Free Comic Book Day” unde reușim să oferim sute de benzi desenate gratuit vizitatorilor magazinului fizic.